Frokkie en Lola op Pinterest Frokkie en Lola op Facebook Frokkie en Lola op Twitter
Nederlands 
Over
love piraat lente Kies thema:
 
background

Over ons

Wie is Karin Luttenberg

Ik zal kijken of ik dat snel aan je kan vertellen. Ik ben in Nijverdal geboren en getogen. Hier woonde ik met mijn vader, moeder en twee broertjes. Tekenen is altijd een hele grote hobby van me geweest. Als kind had ik, of een volleybal in mijn hand, of een potlood en schetsboek. Na de Mavo en Havo te hebben gevolgd ben ik tijdelijk gestopt met school en heb ik een jaartje gewerkt op een basisschool. Hier was ik manusje van alles, helpen met de kleuters, bordtekeningen maken, administratie en ga zo maar door. Hierna ben ik begonnen met een 4-jarige grafische opleiding aan het CIBAP in Zwolle. Na het succesvol afronden van deze opleiding kon ik meteen aan de slag bij een beletteringsbedrijf in Enschede. Na een paar maand bij nog een ander beletteringsbedrijf te hebben gewerkt kon ik bij een reclamebureau in Den Ham als ontwerpster aan het werk. Na 9 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Hierna heb ik een paar maand bij een ontwerpbureau in Goor gewerkt. Inmiddels heb ik mijn eigen studio voor illustratie en vormgeving, Studio Buskruit. Sinds 13 jaar woon ik ook in Den Ham met mijn vriend, Edwin. Met mijn eigen studio kan ik nog meer tijd besteden aan de ontwikkelingen van Frokkie en Lola. Hieronder kun je het ontstaan van Frokkie en Lola lezen.


Het ontstaan van Frokkie en Lola

Ik liep al een tijdje rond met het idee iets te gaan tekenen voor kinderen. Op een avond zat ik naar een kinderprogramma te kijken en ik dacht, nu ga ik zelf een figuurtje ontwerpen. De bedoeling was om een eenvoudig figuurtje te tekenen met een uitgesproken vorm. Ik ben begonnen met schetsen en zo ontstond er uiteindelijk een jongetje dat iets had van een kikker. Voor mij was de naam Frokkie heel vanzelfsprekend.
Als grafisch ontwerpster, werk ik dagelijks met tekenprogramma's, vandaar mijn keuze om de figuurtjes Frokkie en Lola op de computer uit te werken. Voor een completer geheel, tekende ik er ook een meisje bij. Ik ben uitgegaan van dezelfde basis, met een paar aanpassingen, zoals het haar en de vrolijke sproetjes. Zodoende zijn de tweeling Frokkie & Lola op 9 januari 2003 geboren.


Thema op kleuterscholen

Door de eenvoud en het kleurgebruik in de tekeningen zijn Frokkie en Lola heel herkenbare figuurtjes, die peuters en kleuters erg aanspreken. Inmiddels staat er al veel materiaal op deze site. Een aantal kleuterscholen, in Nederland en België, gebruiken Frokkie & Lola als thema in de klas. Peuterspeelzalen die al kennis hebben gemaakt met Frokkie en Lola, maken veel gebruik van de kleurplaten en van de dagritmekaarten. Wanneer de kinderen vervolgens naar een kleuterschool gaan, waar het tweetal als klassenthema wordt gebruikt, is dat natuurlijk erg leuk en herkenbaar voor ze.


Dagritmekaarten

Ik zal eerst uitleggen wat dagritmekaarten zijn. Dit zijn kaarten die, in combinatie met de dagen van de week, aangeven wat er op een bepaalde dag gebeurt. Een kind kan dan zien wat er over twee of drie nachtjes gaat gebeuren, bv naar de voetbal of logeren. Op school wordt er ook elke dag aangegeven wat er de hele dag gebeurt. Ik probeer met eenvoudige en heldere tekeningen woorden, begrippen en situaties uit te beelden die duidelijk zijn voor peuters en kleuters. Naar aanleiding van veel mailtjes van ouders merk ik ook dat de kaartjes heel geschikt zijn voor kinderen met een verstandelijke beperking of kinderen met meer behoefte aan structuur.


Inspiratie

Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse dingen. Dit kan dus overal zijn, thuis of op het werk. Een leuk onderwerp of idee schrijf ik meteen op. Kinderen van vrienden of kinderen in de buurt kunnen daar natuurlijk ook een handje bij helpen. Verhalen van moeders en kinderen brengen me op ideeën voor kleurplaten en boekjes. Bezoekers van deze site mailen ook verzoekjes of ideeën.

Ik hoop dat iedereen veel plezier zal beleven aan de figuurtjes Frokkie en Lola!

Tot gauw,
Karin Luttenberg
Karin Luttenberg met Frokkie en Lola Logo Frokkie en Lola
 
 
 

Ook leuk

Kleurplaten
Knutselplaten
Lied
Voorlezen

Bestellen

FAQ
Verzendkosten
Voorwaarden
Contact

Voor school

Praatpakket
woordenschatontwikkeling
Dagritmekaarten school
Tellen met Frokkie & Lola
Belonen

Voor thuis

Haakpatroon
Prentenboekjes
Kleur- en doeboek
Inkleurkaartjes
Planning

Frokkie & Lola

Over ons
Disclaimer
Copyright
Partners
Links
© 2003 - 2013 Karin Luttenberg, ontwerp Studio Buskruit - Den Ham | Realisatie Sologic
voorwaarden | disclaimer | verzendkosten | contact
Frokkie en Lola op Pinterest Frokkie en Lola op Facebook Frokkie en Lola op Twitter
Nederlands 
IDeal Post NL

Nieuwsbrief